Door Valerie op di, 18/10/2022 - 18:39
Tekst: 

Onze workouts ‘Abs & Booty’ en ‘BBB’ zijn populairder dan ooit! En dat komt omdat steeds meer vrouwen een stel stevige, ronde billen willen. En gelijk hebben ze! Maar wat weten jullie over deze populaire spieren van ons lichaam?

Terwijl 20 jaar geleden alles vooral zo plat en mager mogelijk moest zijn, willen we nu dus ronde en sterke bilspieren. En dat is niet enkel per sé voor het schoonheidsideaal. Belangrijker voor veel vrouwen is hun gezondheid. Want hoe sterker je billen zijn, hoe meer levenskracht je hebt. 

Sporten wordt steeds vaker gezien als een middel om je levenskwaliteit te verbeteren. En daarin spelen bilspieren een belangrijke rol. Want het merendeel van de fysieke kwaaltjes is afkomstig van zwakke billen. Denk maar aan knie-, rug- en heupklachten. Ook onze zittende levensstijl draagt bij tot ‘luie billen’. 

Omgekeerd geldt hetzelfde. Met sterke bilspieren wordt het tillen van je boodschappen een stuk aangenamer. En kun je zonder (of met minder) hijgen de trap oplopen. Kortom: sterke bilspieren maken je leven een stuk gemakkelijker en aangenamer!

 

Billen anatomie

Onze bilspieren kunnen ingedeeld worden in 2 grote groepen: de bovenliggende spieren en de diepliggende spieren.

  1. Als we het over de bovenliggende bilspieren hebben, spreken we over de gluteus maximus, gluteus medius en gluteus minimus

De gluteus maximus is de grootste spier van heel ons lichaam! En dus ongetwijfeld ook één van de belangrijkste. Deze zorgt voor alle voor- en achterwaartse bewegingen van je benen. De gluteus medius en minimus zorgt voor heupstabiliteit en is de werkende kracht achter alle zijwaartse bewegingen.

  1. De diepliggende bilspieren bestaan uit de piriformis, obturator internus en quadratus femoris

Mensen die heel vaak en lang zitten, kunnen last krijgen van de piriformis, omdat deze te strak is, waardoor er druk wordt gezet op de zenuw. En dat zorgt voor pijn. De obturator internus en quadratus femoris zijn de laterale ‘muren’ van onze heup. Ze helpen vooral bij de rotatie van onze heup.

 

We kunnen besluiten dat onze bilspieren meer zijn dan één grote spier en dat ze dus verschillende functies hebben. Het is daarom zeer belangrijk om jouw billen sterk te maken en te houden om enerzijds pijn te vermijden én anderzijds jouw levenskwaliteit te verbeteren. En de zichtbare verbetering van onze bilspieren is natuurlijk ook mooi meegenomen.